tagline

Thursday, 26 July, 2012, Κατηγορία: Marketing What?Δημιουργώντας ευκαιρίες 0 Σχόλια

Για Καλοκαίρι Αποδοτικό και Οικονομικό - ΙΙ

Σε πρόλαβα πριν φύγεις ή σε βρίσκω στο γυρισμό;
Είναι το δώρο σου πριν τις διακοπές -μακρινές ή κοντινές, σύντομες ή όχι-, ή μετά από αυτές, ώστε να γεμίσεις ιδέες, όρεξη και αντοχή για τη συνέχεια.
Σε κάθε περίπτωση, είναι η συνέχεια από το πρώτο μέρος

II. Θετικος απολογισμος

Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να κάνεις έναν αντικειμενικό, αλλά θετικό απολογισμό της επαγγελματικής σου πορείας. Από τότε που ξεκίνησες. Πάρε μολύβι και χαρτί και σε έναν κατάλογο κατάγραψε:

  • όλα όσα έχεις πετύχει μέχρι σήμερα
  • τι από όσα σχεδίαζες, ή ονειρευόσουν ή επιθυμούσες πήγε όπως ήθελες;
  • όλα αυτό τον καιρό ποιες νέες δεξιότητες απέκτησες, σε τι έγινες πραγματικά καλός;
  • τι έμαθες σε αυτή την πορεία;
  • για ποια επιτεύγματά σου νιώθεις πραγματικά υπερήφανος;

Κατέγραψε μικρά και μεγάλα, σημαντικά και φαινομενικά ασήμαντα. Κυρίως όσα φαντάζουν δεύτερα, μικρά, ασήμαντα. Θυμάσαι ελπίζω, ότι τα καθημερινά επιτεύγματα συνθέτουν το πάζλ της ζωής σου και ανοίγουν το δρόμο της επιτυχίας σου.

Μήπως τελικά όλα αυτά είναι η ασφαλέστερη πηγή κέρδους και η μόνη επένδυση που αξίζει το ρίσκο; Ό,τι και να λες, αυτός είναι ο θησαυρός της ζωής σου. Μόλις τον μετουσιώσεις σε σοφία, θα βρεις και το όφελος.

Διατήρησε αυτόν τον κατάλογο. Θα σου είναι πάντα χρήσιμος. Συνέχισε να τον εμπλουτίζεις με ό,τι σου έρχεται στη μνήμη αλλά και με τα νέα επιτεύγματα σου. Πρακτικά, είναι το ιστορικό της επαγγελματικής σου πορείας. Σου θυμίζει από πού ξεκίνησες, πόσα κατάφερες και πόσο δρόμο έχεις διανύσει.

Είναι ένα απλό κ έξυπνο τρυκ. Συμβουλεύεσαι τον κατάλογο αυτόν, κάθε φορά που -για αντικειμενικούς ή υποκειμενικούς λόγους- το ηθικό ή/και η αισιοδοξία σου έχουν τάσεις φυγής ή κοιτούν τα τάρταρα.

III. Προτεραιοτητες

Τι γίνεται με αυτές; Έχεις προσδιορίσει με σαφήνεια ποιες είναι; Τις έχεις ιεραρχήσει με αποδοτικό και λειτουργικό τρόπο;
Και εννοώ επαγγελματικές και προσωπικές.

Αν όχι, καλοκαιράκι είναι. Δώσε λίγο χρόνο και σε αυτό. Είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθεις να ξεχώριζεις το επείγον από το σημαντικό.
Και όχι, δεν προτείνω να αφήσεις τη ρουτίνα της καθημερινότητα στην τύχης της για να ασχοληθείς με όσα θεωρείς σημαντικά.

Φυσικά χρειάζεται να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Απλά σε προτρέπω να δώσεις σημασία σε όσα είναι σημαντικά και είναι προτεραιότητές σου. Αλλά πρώτα πρέπει να τις ονοματίσεις.

Ίσως περιμένεις από τις καταστάσεις να ορίσουν προτεραιότητες και στη συνέχεια να κινηθείς προς αυτές. Μπορεί και να συμβεί.

Όμως κανείς δεν μπορεί να σου υποσχεθεί ότι οι προτεραιότητες που θα προκύψουν θα είναι της αρεσκείας σου.

Γιατί στη νεότητα, η ζωή σε σκουντάει να ξεκολλήσεις από τα ασήμαντα, προσφέροντας σου πολλές ευκαιρίες για να προχωρήσεις. Καθώς όμως μεγαλώνεις, αν δεν αναλάβεις την ευθύνη των επιλογών σου, η ζωή αρχίζει τις κλωτσιές. Και αυτό, νομίζω ότι δεν το θέλεις, έτσι δεν είναι;

IV. Χαρα

Αναθεώρησε τον τρόπο αντιμετώπισης της καθημερινότητας και των καταστάσεων. Σκέψου διαφορετικά και ανατρεπτικά γύρω από αυτά τα δύο. Η διαφοροποίηση σε πάει παρακάτω.

Βρες τρόπους και λόγους να χαμογελάς και να γελάς όσο το δυνατόν πιο συχνά την κάθε σου μέρα. Αποφάσισε ότι η ημέρα που δεν θα χαμογελάσεις ούτε μια φορά, θα είναι μία χαμένη μέρα.

Και επιτέλους, τελείωσε με τη σκουριά. Όλα εκείνα που καταπίνουν το χρόνο, τη χαρά και την ενέργεια που χρειάζεσαι για να φροντίσεις αυτά που πραγματικά αξίζουν. Σου λέω να μην επιτρέπεις στο παρελθόν και τη ρουτίνα να αποσπούν την προσοχή και την ενέργειά σου από ό,τι έχει πραγματική σημασία και αξία.

V. Οραμα

Και τι γίνεται με το επαγγελματικό σου όραμα; Αυτό που είχες όταν ξεκινούσες. Είναι κοντά σε αυτό που ήθελες όσα έκανες και κάνεις; Επαναπροσδιόρισε –αν χρειάζεται- το επαγγελματικό σου όραμα.

Δεν είχες; Ε, καλά, ποτέ δεν είναι αργά. Αναζήτησέ το και προσδιόρισέ το.

Το λέω συχνά: σε περιόδους που οι συνθήκες είναι ρευστές, δυσανάγνωστες, αμφίρροπες και ιδιαίτερα δύσκολες -όπως στις μέρες μας- ένας έξυπνος τρόπος για να τα καταφέρεις είναι να αγωνιστείς να κάνεις το όραμα σου πραγματικότητα.
Το όραμα, οι αρχές και οι αξίες σου, πάντα θα αποτελούν σημαντικές μεταβλητές στην εξίσωση της επιτυχίας.

VI. Στρατηγική

Και τώρα που γοητεύτηκες από το όραμά σου και νιώθεις καλά μαζί του, τι θα γίνει; Θα κοιταζόσαστε σαν ερωτευμένα μαθητούδια που δεν τολμάνε το επόμενο βήμα;

Δεν θέλω να σε κακοκαρδίσω, αλλά δεν είναι ακριβώς αυτός ο τρόπος…

Αν θέλεις να έρθετε πιο κοντά με το όραμά σου, ξεκίνα να σχεδιάσεις τη στρατηγική σου για να το πλησιάσεις. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για την ανάπτυξη της επιχείρηση ή της επαγγελματικής σου πορεία. Η στρατηγική πάντα μετράει.

Άντε, μολύβι, χαρτί και λεπτομέρεια στα σχέδια. Ξέχνα τις ονειροπολήσεις και τις «ασκήσεις επί χάρτου». Χρησιμοποίησε:

  • φαντασία και ρεαλισμό
  • σαφές χρονοδιάγραμμα
  • πρόγραμμα δράσης (action plan)
  • γερά θεμέλια για το ξεκίνημα
  • έμπνευση και εφευρετικότητα
  • όρεξη και δημιουργικότητα
  • μια προσευχή να έχεις την τύχη με το μέρος σου

Το κάθε ένα παίζει το ρόλο του στο αποτέλεσμα.

Ναι, το έχω ξαναπεί ότι κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί το αποτέλεσμα. Αλλά όπως αποδεικνύει και η τρέχουσα πραγματικότητα, ακόμη και οι πλέον ασφαλείς επιλογές, στην πράξη περιέχουν ρίσκο.

Η ζωή είναι μεγάλη (κοινοτυπία, το ξέρω) και τα σύνορα μεταξύ του εφικτού και του ανέφικτου είναι υπό συνεχή διαμόρφωση.

VII. Ανοιξε πανια…

με ένα βιβλίο στο χέρι. Διάβασε. Όχι εκείνα τα βιβλία που ξεγελάνε το χρόνο σου. Τα άλλα που γεμίσουν καρδιά και ψυχή, σε ταξιδεύουν, σου ανοίγουν ορίζοντες και σε μαθαίνουν, μεταφορικά ή κυριολεκτικά.

Υποθέτω ότι δεν χρειάζονται επιχειρήματα εδώ.

VIII. Φιλοσοφησε

Απόλαυσε ό,τι ήδη έχεις και είσαι. Είναι μια καλή αρχή.

IX. Αισιοδοξια

Υιοθέτησε την αισιοδοξία ως στρατηγική.

Επαναλαμβάνομαι, αλλά όπως γνωρίζεις η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Στο τέλος θα πεισθείς ότι είναι η μόνη σοφή και αποδοτική προσέγγιση.

Γιατί έχει αποδειχθεί και επιστημονικά, ότι οι άνθρωποι που χαμογελάνε περισσότερο και είναι αισιόδοξοι, τα πηγαίνουν καλύτερα στη ζωή τους.

X.

Κάνε ό,τι από αυτά προλάβεις Ή και άλλα δικής σου έμπνευσης.

Όμως σε κάθε περίπτωση ελευθέρωσε χώρο για να δημιουργήσεις αυτό που επιθυμείς.

Ακόμη όμως και αν αποφασίσεις να μην κάνεις τίποτα από όλα αυτά, σε παρακαλώ κράτησε αυτό

η ελπιδα οπως και το μελλον κερδιζεται, δεν χαριζεται

Μοιραστείτε το άρθρο και εγγραφείτε στα RSS Feeds του Blog

Share RSS Feeds

« Προηγούμενο: Για Καλοκαίρι Αποδοτικό και Οικονομικό - Ι

Επόμενο: Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις... »

0 Σχολια

Προσθεστε ενα σχολιο





Παρακαλώ απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση με ελληνικούς χαρακτήρες και τόνο*:
Ποιο είναι το επίθετο της Μάτας;

(Σας ζητάμε αυτή την απάντηση ώστε να αποφύγουμε τα spam σχόλια) Να θυμάσαι τα στοιχεία μου
Να ειδοποιούμαι για απαντήσεις

Οδηγιες αποστολης σχολιων

  • Τα πεδία με την ένδειξη * είναι υποχρεωτικά
  • Χρησιμοποιήστε ένα Gravatar
  • Το email σας δε δημοσιεύεται σε κάθε σχόλιο που κάνετε
  • Σχόλια εκτός θέματος ή με προσβλητικό περιεχόμενο διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση
  • Για να κάνετε 2ο σχόλιο, παρακαλώ περιμένετε 5'.
  • Επιτρεπόμενα HTML tags: a, blockquote, em, strong

Επιστροφή στην Αρχική σελίδα »
Επιστροφή στη σελίδα του Blog »

Social Media

Βρείτε μας και στα:

Design & Development: porcupine colors

.